PDA

View Full Version : Goodman time delay fan relay problems



jjmrk2
Jun 9, 2009, 01:31 PM
Hello,
I have a goodman system and it freezes up when blower fan stops working. I have been told told it is the goodman time delay fan switch.

Does this sound correct.. How much to fix and is it a diy project..

Thanks in advance.. :)

Joshdta
Jun 9, 2009, 03:27 PM
Get us the model of your unit. But if it is indeed the fan relay not the motor itself then odds are you will need to replace the contolr board in the blower compartment.

jjmrk2
Jun 9, 2009, 04:00 PM
Model is either a: HKR-05 or a AR-18.

I had a service tech out and he said the contacts go bad and he thought this was it. He couldn't find anything else.

The system would freeze up when blower fan stopped working. It works after I stop and start unit. The system was installed in 2002.

He also said if he had to replace the "contacts/switch", it would be with another type/manufacturer.

Joshdta
Jun 9, 2009, 04:03 PM
Not sure what he meant by contacts. So your problem is the blower motor will just stop for no reason? But the it will come back on as soon as you reset the unit?

mygirlsdad77
Jun 9, 2009, 04:03 PM
How old is your furnace.

jjmrk2
Jun 9, 2009, 04:09 PM
2002

jjmrk2
Jun 9, 2009, 04:10 PM
I also was told to use: TEXAS INSTRUMENTS #60000COCO-2
PART WHEN REPLACING B1370738

jjmrk2
Jun 9, 2009, 04:12 PM
The system will ice up. Then I discover the blower fan was not working. Service tech told me this is a common goodman problem.

Joshdta
Jun 9, 2009, 04:12 PM
Sounds to me like it is the control board. Should cost anywhere from $65 to $150 depending on if it is a common board or a uncommon one. If you do not get the exact some wire may be a tad bit different. Did your system not come with a 10 yr warranty?

jjmrk2
Jun 9, 2009, 04:33 PM
Don't know if I got ten year warranty... How Do I check..

dac122
Jun 9, 2009, 05:58 PM
My gut is in agreement with Josh. If the contactor was bad it would not work after power cycling. But that's been known to work for control boards.

dac122
Jun 9, 2009, 06:00 PM
Don't know if I got ten year warranty...How Do I check..? Check the manufacturing plate, or call Goodman with your serial number to see.

hvac1000
Jun 9, 2009, 10:07 PM
B1370738 Sequencer-Goodman Janitrol (http://www.allpartsgrills.com/item509151.ctlg)


Q108 Blower Relay Fan for Goodman Janitrol B13707-38 - eBay (item 390053879707 end time Jun-07-09 18:26:36 PDT) (http://cgi.ebay.com/Q108-Blower-Relay-Fan-for-Goodman-Janitrol--B13707-38_W0QQitemZ390053879707QQcmdZViewItemQQimsxZ20090 522?IMSfp=TL090522153008r23533)

pepperidge
Sep 17, 2010, 10:24 AM
The same thing happened for me. Time Delay Relay stopped ticking occasionally (stay off). The replacement part, B1370738, is something between $14 to $50+ depend on the supplier +Shipping. Air1Supply had this in stock, $13.99 and free shipping.
Replacing the part is really easy but make sure to shut off all power breakers before touching the terminals.

genorad99
Apr 9, 2011, 04:30 PM
The Goodman air handler AR 18-1 doesn't not have an electronic control board. The fan relay is the problem. Fan is supposed to start about 10 seconds after thermostat calls for cooling or heating. When thermostat is satisfied, the relay will loose its power but maintain the fan motor contact for about 90 seconds. This give better economics as the coil inside the air handler still contains either heating or cooling gas that can be used if air is moving. When the fan does not start due to this bad relay, the coil inside ices up because of no air flow. Same thing happens if your air filter is extremely dirty.

reyescs10
Sep 2, 2011, 02:00 PM
WHY the air conditioner FURNAS fan is on and stays on to the unit is turned off which is the problem

mygirlsdad77
Sep 5, 2011, 09:43 AM
Make sure the switch on the thermostat that is labeled "fan on, fan auto" is in the auto position.

thewave
Feb 1, 2012, 01:28 PM
Have changed out fan relay 3 times still turns on as soon as you turn breaker on off when you flip breaker.. Goes through all the cycles. This is a 5 ton Goodman heat pump . Tested the thurmo wires all good. Switched the fan to see nope any ideas